Hopp til hovedinnhold
Et medlem av MAKE NTNU som står foran en rad med 3D-printere som printer visirer

3D-printerdugnad mot COVID-19 25.04.2020

COVID-19 har kraftig påvirket hverdagen i de siste månedene, med alt ifra kansellerte bryllup, utsatte konfirmasjoner og nedtonet russefeiring. Helsearbeidere er noen av de som står hardest på nå i disse krisetider. En utfordring helsevesenet står overfor er mangelen på smittevernutstyr. Når skapermiljøene landet over fikk nyss om dette, ble det fort satt opp en dugnad for å bidra. Den 16. mars ble gruppen “3D-printere til bistand for Helsevesenet under COVID-19” opprettet på Facebook og skaperne kom raskt i gang med produksjon av visirer. Disse visirene ble produsert av frivillige med tilgang til produksjonsutstyr som 3D-printere, laserkuttere og CNC-maskiner. Alt foregår på egen tid og regning, og til dags dato har medlemmene i gruppen produsert og levert over 30 000 visirer til helsevesen i hele landet.

Her på NTNU har studentene heller ikke sittet stille. Vi i MAKE NTNU har vært med å produsere på våre 3D-printere. Sammen med 3D-printerne til Hackerspace NTNU og Elektra Verksted har våre printere stått på verkstedet til Fakultetet for arkitektur & design, hvor vi til nå har produsert over 1000 visirer. 

Nå har grunnleggerne av Facebook-initiativet startet en organisasjon, Makers mot COVID-19, som samler inn penger for å finansiere videre produksjon av visirer. Organisasjonen vant også hackathonet “Hack the Crisis Norway,” og dro inn 100 000 kroner som blir brukt for å refundere medlemmer for utgifter de har hatt på produksjon. Flere bedrifter har også støttet inn under initiativet. Blant annet har Posten donert 200 Norgespakker for at visirer skal kunne sendes til områder med få lokale skapere. 

Kunne du ha tenkt deg å bidra eller har du en 3D-printer på lur, så er det mulig å melde seg som frivillig på organisasjonens nettside makersmotcovid19.no.

Vi i MAKE NTNU håper å kunne få åpne dørene for alle igjen til høsten, men i mellomtiden; husk å vaske hendene regelmessig og vis hensyn til hverandre.